לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

האם מותר לנחש במבחן תשובות שאיני יודע

שאלה:

האם מותר לנחש במבחן שאלה שאני לא יודע או שיש בזה איסור כי אם התשובה תיהיה נכונה יש בזה גניבת דעת?

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לנחש במבחן ואין בזה איסור גניבת דעת.

בהצלחה.

נימוקים:

גניבת דעת דוקא אם מערים כדי שיחזיקו לו טובה, אבל לנחש זה לא הערמה, זה בתקן של מבחן שהנבחן יכול לנחש.

וביתר ביאור הגמרא (חולין צד, ב) אומרת שאיסור גניבת דעת נאמרה דוקא שעושה פעולה שיקרית כדי שיחזיקו לו טובה. אבל חברו הטעה את עצמו וסובר שעשיתי עבורו פעולה, אין בזה איסור גניבת דעת. ולכן אם יצא מהעיר ופגש אותי חבר ובטוח שיצאתי לכבודו, ושיבח אותי על כך, איני צריך לומר לו שלא יצאתי לכבודו, מאחר והוא הטעה את עצמו. וכמו כן במבחן היות וניתן לנחש, יכול המורה להבין שהנבחן ניחש מדעתו. ואם המורה חושב שלמד את כל החומר, נחשב שמטעה את עצמו.