בדין לקוח שהכרתי דרך חברה, ופנה אלי באופן פרטי

שאלה:

הנני איש מכירות שעובד על אחוזים.

לפני כחצי שנה פנתה אלי חברה והציע לי למכור לכמה לקוחות שיש במאגר שלה, מן המוצרים שלהם. פניתי אל הלקוחות שהפנו אותי אליהם, אך הם לא היו מעוניינים לקנות שום דבר. לאור זאת הודעתי לחברה שאני מסיים עימה את הקשר העסקי.

אחרי זמן מה, פנה אלי אחד הלקוחות שהכרתי דרך אותה חברה, וביקש שאשיג לו מוצרים שונים. חשוב לציין: המוצרים אינם נמצאים במלאי החברה שהכירה בינינו. למרות זאת אמרתי לו שאולי אין זה הוגן שנעשה עסקים בלי לשתף את חברת האם שהכירה בינינו. הוא אמר לי שזה לא קשור ורוצה לעשות עימי את העסקים באופן פרטי.

השגתי לו את המוצרים שרצה, והעסקה התבצעה.

האם בכל זאת עלי לשלם עמלה לחברה שהכירה בינינו, או שאין קשר בין הדברים?

תשובה

באם ההסכם שלך עם החברה היה שתשלם עמלה על מכירת מוצרים של החברה שלהם ולא הוזכר בחוזה שתשלם להם עמלה על מכירות של מוצרים אחרים לקונים שהביאו לך אינך חייב לשלם להם עמלה על מכירת מוצרים שאינם של החברה. אולם אם ההסכם לשלם עמלה היה כללי שהינך מתחייב לשלם עמלה עבור שהביאו לך קונים, ולא פרטו איזה מוצרים תמכור על כל מוצר שתמכור בין מהחברה שלהם ובין מחברה אחרת, חובתך לשלם עמלה עבור המכירה. אף שהקונים רוצים לקנות ממך באופן פרטי חובך לשלם עמלה כיון שנהנתה מהם שקיבלתה קונים דרכם.

הרבנים המשיבים:  גבריאל לומברד אשר דזימיטרובסקי אברהם בוטרמן