קופאי צריך לוודא שהמשקל תקין ומאופס

שאלה:

נניח אדם עובד בסופר.
1) הקופאי שמעביר מוצרים ובהנחה והמשקל אינו תקין האם הוא מסייע לגזל?
2)אם הוא מאפס את המשקל, האם עליו לחשוש שמא המשקל הזה הוא לא תקני מבחינת הגרמים שלו? (כי יש יחדה שנקראת: המפקח על משקלות, מידות וסטנדרטים פועל לאכיפת פקודת המשקלות והמידות התש"ז (1947). מטרת היחידה להבטיח רמה נאותה של אמינות בתוצאות המדידה, כתנאי הכרחי לסחר הוגן הגנה על הצרכן, תפקוד תקין של מערכות הכלכלה והחברה ולמיצוי מרבי של יכולותיהן במשק פתוח ותחרותי.

האם העובד חייב לוודא שהמשקולת תקינה לפי הוועדה הזאת או שאם הוא מאפס זה בסדר, והוא לא צריך אישור מיוחד שהמשקל אכן מאושר לשימוש?
3)אם הוא שוקל פיצוחים, תבלינים, עופות- כאשר גם שוקל את האריזה, השקית וכד', ולא מקזזים את משקל האריזה/השקית וכד', ונמצא שבעצם שקלו גם האריזה לפי מחיר של פיצוחים מסוימים או בשר, ונמצא שיש פה גזל אולי, האם עליו לחשוש לכך?

המון תודה.

תשובה:

שלם רב,

התורה הקפידה מאוד על זיוף מדות ומשקלות, ולכן צריך בזה זהירות יתירה, ואם המשקל לא תקין, אסור להשתמש בו, ולכן גם לקופאי שמציבים בפניו משקל לא תקין אסור לו לעבוד שם, שנחשב שגוזל בשביל בעה"ב. אם אין תו תקן, אבל המשקל תקין, מותר להשתמש בו.

כששוקלים פיצוחים או פירות או עופות, הקופסא או השקית משוקלל במשקל, ולא צריך לקזז את משקל האריזה. כיון שכך נהוג למכור.
הרוכש בסופר לא כשר לא נחשב למסייע, מאחר והוא הנגזל וזכותו לא להסכים, והסכמתו מהווה מחילה.

בהצלחה.

מקורות:

ראש שו"ע חו"מ סימן רלא בהרחבה על ענייני משקולות.