התחייבות כספית ללא מטרה בכתב

שאלה:

לפני 10 שנים בגיל 14 כתבתי לחבר על פתק (בלי שום סיבה וכסוג של משבר זמני) שאם אפסיק להיות חבר שלו אתן לו 330 שקל, אין לזה שום הגיון אבל זה מה שהיה, כעבור תקופה הפסקתי מיוזמתי להיות חבר שלו, זכור לי שלא הייתה לכך סיבה.
לפי זכרוני אותו אחד אף פעם לא התייחס לפתק ההוא ברצינות, אני כן.
נ.ב. לא אמרתי לו את ההתחייבות בפה אלא רק בכתב.
האם אני חייב לשלם לו את הממון ההוא?

תשובה:

שלום וברכה,

התחיבות על תנאי, נחשב אסמכתא, ואינה מחייבת. יש מחלוקת הראשונים מתי קונה ומתי לא, אמנם אם היה על דרך קנס לכו"ע נחשב אסמכתא. ואם עשו קניין המועיל באסמכתא, מעכשיו או בב"ד חשוב, חייב.

לפי הצגת השאלה, נראה שלא כתבו בב"ד חשוב ולא אמרו שמתחייב מעכשיו, ולכן אינה התחייבות.

בהצלחה.

מקורות:

ראה סימן רז באורך.