ניגש לערב קבלן זמן רב אחר זמן הפרעון

שאלה:

כשהערב הוא קבלן
האם יכול לטעון שהוא חתם על דעת תאריך פירעון השטר ולכן לא ניתן לבא אליו בדרישה אחרי תקופה של שנה וחצי מתאריך הפירעון
תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

אני מבין שהמקרה שלך שהמלווה לא האריך בפירוש את זמן ההלוואה. וגם הערב לא התרה במלווה שיפרע מיד.

ולכן: אם לא האריך המלווה ללווה את זמן הפרעון, אלא המתין ולא תבע – בשב ואל תעשה, לא נפטר הערב.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ת בעי חיי חו"מ ח"א סימן רלט. שאם עבר הזמן ולא היה התראה מצד הערב, לכו"ע חייב הערב.

אם האריך המלווה בפירוש את זמן ההלוואה, והערב התרה במלווה שיגבה מיד פטור הערב. [יש בזה שיטות בשו"ע קלא סעף ד ואכמ"ל]. ואם לא התרה במלווה שיגבה מיד נחלקו הפוסקים האם נפטר הערב. ובקבלן חייב בודאי. עיין פת"ש שם.