להשתמש בכרטיס מעדון של חבר

שאלה:

שלום.
יש לי כמה שאלות:
1. אשתי רצתה לקנות בגד במחיר מסויים. כשהיא הגיעה לקופה התברר שהמחיר הזה מיוחד ל"חברי מועדון". היא רצתה להחזיר הבגד והמוכרת אמרה לה שתעביר את זה עם הכרטיס של לקוח אחר שבדיוק היה שם. אשתי שאלה אם זה מותר, והם אמרו שזה מותר וכל הזמן עושים את זה, ועל פי זה היא קנתה את הבגד.
האם ניתן לסמוך על דבריה של הקופאית?

2. היה לנו מטבע של 10 ש"ח שחשבנו שאולי הוא מזוייף. השתמשנו בו בחנות מסויימת. לאחר מכן מישהו אמר לנו לגבי מטבע אחר הדומה לו שהוא מזוייף.
האם צריך לאור זאת לשלם לאותה חנות עשרה שקלים תקינים? האם משנה העובדה שייתכן מאוד שהחנות המשיכה להעביר את המטבע כך שלא נגרם לה הפסד?
תודה רבה
יונתן

תשובה:

שלום וברכה

1. ניתן לסמוך על הקופה בשאלות כאלו, מאחר ומונו לכך. מלבד זאת, במקומות רבים מתירים בעלי העסק להשתמש בכרטיס מועדון של חבר, ולכן ניתן להניח שגם כאן מתירים זאת.

2. הנותן מטבע מזוייפת והמקבל העביר לאחרים, לא פוטר את הראשון מתשלום, מאחר והוא לא נתן מעות, ולכן לא נפטר מכך שהמוכר העביר לאחרים וגזל אותם [בשוגג].

במקרה שלך לא נראה לי שיש סיבה לחייב. ההנחה שמטבע אחרת שדומה לזו שנתת מזויפת לא מחייב שהמטבע הראשונה מזוייפת. וכל שלא ידוע שהיא מזוייפת אינך חייב לשלם שנית.