סליים – פלסטלינה שמטבעה מתפרקת מיד, בשבת

שאלה:

בס"ד
שלום לכבוד הרב
יש משחק חדש שיצא לאחרונה כמו פלסטלינה גלית כזאת.אך לדוג אם עשוים צורה מסויימת ככגון כדור או צורה אחרת לאחר כמה דקות ספורות כל העיסה הופכת לנעין מים כלומר זה כמו גל נתפס לכמה דקות וחוזר לקדמותו…
השאלה האם מותר לשחק בזה בשבת?
קוראים לזה סליים אם במקרה אתה מכיר?

תשובה:

שלום וברכה

אינני מכיר, אבל נראה לכאורה שאין אסיור לשחק בזה בשבת, כיון שזה אינו מתקיים אלא כמה דקות. שכן גם לדעת השו"ע בתחילת סי' שיד שיש בנין בכלים, זהו8 דוקא בבנין חשוב על ידי תקיעה ממש ובאופן המתקיים, ואינו כבנייה בקרקע שהחמירו אפילו בבנין לשעה. ב. גם בבנין בקרקע כבר הובא במשנה ברורה שם בשם הגר"ז, שדבר שרגילים לפרקו בו ביום אין לו חשיבות של בנין ומותר [ודנים בזה הרבה לגבי כלי שמתחברים על ידי הברגה, ובמשחקים שונים כמו לגו], ואף לאלו המחמירים בלגו, הוא משום שבעצם ניתן להשאירו לעולם, אבל כאן שזה מתפרק בעצמו נראה להקל. כמו כן קיימת כאן סברתו הידועה של החזון איש, שכיון שיצירת הצורה כאן אינה תיקון בדבר אלא אופן השימשו בו, שהרי זה מתפרק מיד, אין כאן בנין או מכה בפטיש. אבל לכתחילה יש להמנע, משום שלדעת הגרש"ז אויערבך גם בנין שעונה על הקרטריונים הנ"ל, כיון שכל פעם בונים משהו אחר, אין לו דין של כלי שדרך לפרקו ולחברו, שכן כאן כשיחברו זה כבר כלי אחר לגמרי, ועל כן אסור למבוגרים לשחק בלגו וכדומה בשבת.

בהצלחה.