היסח דעת בין נטילת ידים לברכת המוציא

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי ארבע שאלות
רב אחד אמר לי שאחרי שבן אדם עושה נטילת ידיים אם הוא מסיח דעתו מהם עד שהוא אוכל אז הנטילה לא תופסת וצריך לחזור ולעשות שוב נטילה,רציתי לשאול
1.מה ההגדרה של מסיח דעתו מהידיים?
2..האם הכוונה שצריך להסתכל על הידיים כל הזמן אחרי הנטילה כדי לראות שלא נגעו במשהוא?
3.שמעתי שלפי חז"ל אומרים שלפני שאוכלים למי שיש חגורה צריך לפתוח אותה כדי שהיא לא תלחץ על הבטן וזה מונע מחלות מעיים האם זה נכון?
4..ואם יש למשהוא חגורה ואחרי נטילה לפני שאוכל הוא רוצה לפתוח אותה ויכול להיות שיגע בבטן ואחרי שפתח את החגורה יש לו ספק כזה אם הוא נגע בבטן או שלא האם זה נחשב מסיח דעתו מהנטילה?
ואם יש סבירות גבוהה שהוא לא נגע אבל יש לו ספק האם אפשר להגיד שזה לא מסיח דעתו מהנטילה?

תשובה:

שלום רב

לכתחילה אין להסיח דעת כלל, ואפילו לא לשהות בין הנטילה לברכה [חכמים נתנו לכתחילה שיעור שהות של כדי הילוך כ"ב אמה, אלא שיש שכתבו שהכוונה להילוך של עקב בצד אגודל שזה יותר לאט…], אבל בדיעבד אפילו הפסקה בדיבור או מעשה קל אינה מחייבת נטילה נוספת, אלא אם כן הסיח דעתו לגמרי בשיחה של ממש עם מישהו אחר או יציאה החוצה, ראה בכל זה משנה ברורה בסי' קסו ס"ק א.

נגיעה במקומות המטונפים מחייבת נטילה, אבל נשמע שיש לך קצת לחץ מיותר בענין הזה… שים לב לא להלחץ זה לא רצון התורה.

יש אכן הנהגה לפתוח את החגורה אבל זה לא חיוב, ולא ראיתי הרבה שנוהגים כך.