טחינת אשפה על ידי שעון שבת ביום טוב

שאלה:

השנה, בגלל שראש השנה חל סמוך לשבת, והיה חשש שחדרי האשפה יתמלאו בזבל, משני ימי החג והשבת שאין מפנים בהם את הזבל,
ביקש ועד הבית מכל הדיירים, להשליך את האשפה למכונה החשמלית
לטחינת האשפה, בשעה שאינה פועלת, ולאחר מכן המכונה תפעל
באמצעות שעון-שבת, שהוכן וכוון מערב החג, ותטחן את כל האשפה.
ונסתפקתי, האם מותר להשליך את האשפה למכונה, שהרי אני גורם
לאשפה שתיטחן ?
ב. בחזרתי מהתפילה ביום ראש השנה, ראיתי לאחד מתושבי השכונה
בבניין סמוך, שאמר לעובדת הפיליפינית שתלחץ על כפתור ההפעלה של המכונה החשמלית לטחינת האשפה) הם לא עשו שהמכונה תפעל עם "שעון שבת"(. ונסתפקתי, האם הדבר מותר ?

תשובה:

שלום וברכה

א. בנוגע לגרם מלאכה בשבת, האם זה מותר לכתחילה או רק במקום הפסד נחלקו השולחן ערוך והרמ”א בסי’ שלד סעי’ כב [אף שדבריהם אמורים לגבי כיבוי אש כבר כתב שם הביאור הלכה שמחלוקתם אמורה בכל המלאכות]. חשוב לדעת שההגדרה של המושג גרמא מאוד עדינה וצריך לדעת בכל נושא לגופו. למשל, יש שסברו שמכשיר עם פעולות השהייה מובנות נחשב כגרמא, לעומתם טענו אחרים, שכיון שכל הפעולות העתידיות כבר גלומות בלחיצת הכפתור הראשונית, כל פעולת השרשרת נחשבת כמעשה ישיר ולא כגרמא, ולכן לא ניתן לסמוך על שום היתר בלא חוות דעת מוסמכת קונקרטית. ומכל מקום כאן זה אכן גרמא, ואם נראה שיהיה ממש צער אפשר אולי להקל, אמנם ראה כאן שנחלקו בזה הדעות וראוי להחמיר.

ב. אמירה לגוי ודאי אסורה באיסור גמור, ומכל מקום באמירה בדרך רמז שלא בדרך ציווי יש לצדד להקל [כגון שיאמר, מעניין, אם האשפה היתה נגרסת זה היה הרבה יותר נוח ונעים], כיון שאין כאן הנאה ממעשיה [שזה אסור מחמת מעשה שבת] אלא רק מניעת נזק.