בסיס לדבר האסור – מגירה בתוך מדף או שולחן

שאלה:

שלום?
בשבת הנחתי סידור על מדף שאליו מחוברת בתחתית מגירת עץ ובתוכה חפצי מוקצה. את הסידור הנחתישם לפני בין השמשות, ובסוף סעודת השבת רציתי לקחת את הסידור ולברך ברכת המזון (לא היה לי סידור אחר).
1.האם היה מותר לי לעשות כן
2. ומה הדין אם מישהו חילוני הניח טלפון סלולרי על הסידור (הרי אדם לא יכול לאסור משהו שאינו שלו בדין בסיס לדבר האסור)

תשובה:

שלום וברכה

  1. אף שהמדף נחשב גם הוא כחלק מהבסיס, כיון שהוא מחזיק את המגירה, כיון שזה היה מונח כבר לפני שבת ואני מניח שזה חפץ חשוב מאוד בשבילך, זה נחשב בסיס לדבר האסור והמותר ואין איסור, ראה עוד משנה ברורה סי' שי ס"ק לא.

2. אכן אדם אחר אינו יכול לאסור את החפץ שלך מדין בסיס, ראה רמ"א סי' שט סעי' ד.