שריית ענבים במים בשבת, ואופן הוצאתם

שאלה:

שלום רב,
האם מותר בשבת לשטוף ענבים בתוך קערה קטנה בצורה כזו שממלאים את הקערה במים ומשפשפים את הענבים בתוך הקערה עם המים,ואז הופכים את הקערה ובו זמנית אוחזים בענבים כך שהמים נשפכים מהקערה והענבים נשארים ביד?
האם זה נחשב בורר אוכל מתוך פסולת (שהרי המים זלגו מכך הכבידה החוצה, ואילו מה שנותר הוא הדבר הנברר (הענבים)?
כמובן מדובר בו אוכלים את הענבים לאלתר.

תשובה:

שלום וברכה

בעצם יש כאן שני נידונים:

א. מצד עצם שריית הענבים במים כדי לנקותם, הדין הוא שאם רואים עליהם פסולת ניכרת אסור לעשות זאת בשבת, אבל אם הם נראים נקיים אלא שרוצים לנקותם מריסוס שאינו ניכר או חשש חרקים – מותר.

ב. לגבי אופן הוצאת המים ודאי שבדרך שהזכרת יש איסור בורר, ויש פשוט להוציא את הענבים מהמים ולא להיפך.

מקורות:

א. ראה שבת קמ א, ומשנה ברורה סי' שיט ס"ק כט.

ב. למעשה יש מחלוקת גדולה בין הפוסקים, כאשר אתה מערה שיכר מתוך השמרים, מהו הדבר הנברר, האם מה שנשאר ביד [במקרה שלנו הענבים, ואז היה אמור להיות בנ"ד מותר] או מה שנשפך לחוץ [ואז במקרה של השיכר מותר ובמקרה שלנו אסור]. ולהלכה, פסק המשנה ברורה בסי' שיט ס"ק נה כדעת המגן אברהם שהנשפך לחוץ הוא הדבר הנברר, ולכן התיר בשיכר, אבל על פי דבריו במקרה שלנו יש לאסור. ואילו הגר"ז בסידורו חולק וסובר שמה שבידו הוא הדבר הנברר.

לכן הדרך הנכונה, להוציא את הענבים מתוך המים, ולא על ידי שפיכה, שזה ודאי מותר לכל הדעות.