תוספת שבת לחלק מהמלאכות

שאלה:

האם אפשר לקבל שבת למקצת מלאכות? הנידון שלי הוא בישיבה, שאני רוצה לקבל שבת מוקדם, אבל המקרר (וגם הכיור) עדיין אינו במצב שבת (הבחור שהוא אחראי על זה הוא עושה זה סמוך לשבת). האם אני יכול לקבל שבת לענין כל דבר חוץ פלגבי פתיחת המקרר הזה (וגם לענין הכיור וכו')? האם יש ענין או מעלה בזה?

תשובה:

שלום וברכה

לא ניתן לקבל שבת רק לחלק מהמלאכות, מה שכן ניתן לעשות הוא לקבל שבת רק לענין פרישה ממלאכה ולא את קדושת השבת עצמה לענין תפילה וקיום מצוות היום [אבל זה לא רלוונטי לשאלתך], אבל כמובן עם קצת אירגון נכון תוכל להמנע מלהזדקק למקרר בזמן הקצר הזה של תוספת שבת..

מקורות:

בשו"ע בסי' רסא סעי' א מבואר שהרבה מלאכות דרבנן הותרו בין השמשות, בסעי' ד שם מבואר שאחרי שכבר קיבלו שבת הן נאסרות, והשאלה הנשאלת היא האם סעי' א מדבר באדם שאינו מקיים מצות תוספת שבת לפני השקיעה? השיב על כך בהרחבה בס' מגילת ספר שם, שלמצות תוספת שבת מספיק פרישה ממלאכה ואין צוטרך בקבלת שבת גמורה, ובזה אמורים הדינים בסעי' א, עיי"ש.