הכשרת מטבח ע"י גוי / נהג גוי שיצא בשבת כדי לאסוף נוסעים יהודים במוצ"ש

שאלה:

בס"ד

שבוע טוב הרב!
1) הייתי באיטליז בשר (בחו"ל) כשר. רציתי לשאול לעניין השגחת כשרות. מה תפקיד המשגיח בתוך האיטליז ובאיזה 'פעולות של העובדים' (כדון חיתוך הבשר וכדומה) הוא צריך להיות?
2) אוטובוס (נהג גוי) שנוסע בשבת על מנת לקחת אותנו במוצאי שבת, האם הדבר מותר?
3) האם מותר לגוי או גויה להכשיר מבחינה הלכתית בית? (פסח וכדומה)

תודה רבה!

תשובה:

שלום רב,

1. חשוב מאד לשאול אדם שהיה לו ניסיון בהשגחה באיטליז. בודאי הוא ידע להחכים אותך יותר ממני.

2. אם הוא יכל להגיע גם במוצאי שבת, אלא שהעדיף לנסוע לפני מוצאי שבת או כי הוא רצה להגיע בלי לחץ, באור יום, או כל סיבה שהיא, אין זה נחשב שהוא נסע בשבת עבורכם. אולם אם זה היה הכרחי שהוא יסע בשבת, יש כאן בעיה של אמירה לגוי, שהרי הוא עושה עבורכם מלאכה.

3. כן. אולם בתנאי שאתה מסתכל בדיוק מה הם עושים. אי אפשר לסמוך עליהם שהם עשו כראוי אם לא בדקת בשעת מעשה. (אין כאן נאמנות מסל"ת וממילא אין לונאמנות כלל ואפילו אל בדרבנן).