גיירו אותי כשהייתי קטנה ועכשיו אני לא רוצה להישאר יהודיה

שאלה:

היי רציתי לשאול בעיה שמטרידה אותי:
אני מאומצת ובגיל 3 וחצי עברתי גיור אורתודוקסי של הרב ===, עד גיל 12 חייתי את חיי כחילונית מסורתית (לא שומרת שבת ורק מכירה בכללי כמו כל חילוני מה זה חגים), בגיל 12 הייתי צריכה לעבור בית ספר ואמא שלי הציעה שאעבור לדתי, בגלל שלא ידעתי כל כך מה זה ומה זה מצוות ומסקרנות הסכמתי בהתלהבות, הייתי עד עכשיו 6 שנים דתייה כמו שצריך, למרות שעשיתי את קיום הדת כמיטב ההלכה לא כי אני מרגישה שלמה עם זה כי אני יהודיה וצריכה להשלים עם הגזרה אחרת אני אקבל עונשים משמיים, שראיתי מה זה מצוות עד היום אני מצטערת שאני גיורת ושחזרתי בתשובה, אני לא הייתי נכנסת לחיים דתיים אם היו אומרים לי לפני זה למה אני מכניסה את עצמי, אני לא מרגישה בכלל חלק מהעם היהודי, לא הלכתי לשום בית דין כדי למחות בגיור או לא למחות בו, מישהו דתי שאני מכירה אמר לי שאני צריכה לבחון את עניין היהדות כי יכול להיות שהגיור לא נתפס, הייתי שמחה לשמוע תשובה מובהקת בקשר לזה
תודה

תשובה:

שלום רב,

אוכל להשיב לך רק באופן כללי. תשובה פרטנית יותר את צריכה להתקשר ולספק קצת יותר מידע. השאלה הזו עדינה מדי בשביל "לחתוך" לכאן ולכאן, לאחר קריאת כמה שורות…

יש כאן שני שאלות בענין הגיור שלך האם זה תופס או לא.

א. עצם הגיור למרות שהוא נעשה בבי"ד אורתודוקסי, מאחר שגדלת בבית חילוני – מחלל שבת. יש מחלוקת גדולה בין הפוסקים האם הגיור תופס או לא. והסיבה היא משום שגיור קטנים נעשה ע"י דין "זכיה" שביה"ד מזכה עבורו משום שזו זכות להיות יהודי. אלא שיש מחלוקת האם בסיטואציה שככל הנראה האדם לא ישמור שבת (הוא גדל בבית שלא שומרים שבת) האם גם אז זו זכות להיות יהודי, או שמא, במקרה כזה להיות יהודי מחלל שבת שייענש אח"כ על כך זו לא זכות. ראה כאן בתשובה ובתגובות. לכן גיור כזה הוא בעצם ספק יהודי. אולם מספק היום את חייבת לשמור מצוות, כמו כן ספק, ולכן אדם שישאל מה לעשות בסיטואציה כזו שעבר גיור כזה, התשובה היא שעליו לעשות גיור נוסף כדי שלא להישאר באמצע דבר שלא יועיל לו כלום.

ב. בנוסף, את כבר רומזת את ענין המחאה. מאחר שגיור קטנים פועל כאמור, עפ"י דין זכיה, יש לקטן זכות למחות ולומר שאין הוא רוצה בזכות הזו כשיגדל. ולכן בגיל 12 היה לך זכות למחות ולומר שאינך רוצה בגיור הזה. אלא שצריכים לדעת שאין זה דווקא בגיל 12, יתכן שגם מאוחר יותר. אם לא ידעת את ענין המחאה עד גיל מאוחר יותר ומשעה שאת שמעת על ענין המחאה שאת יכולה למחות ולבטל את הגיור, מיד מחית או החלטת שלא לזכות בגיור. הגיור בטל (כך כתב במהרש"ל כתובות פ"א סי' לה). אין צורך למחאה בבית דין. אם את שלמה עם עצמך שמיד כשנודע לך האפשרות למחות החלטת שאת לא רוצה להישאר יהודיה, לכאורה המחאה קיימת.

כאמור, זו תשובה כללית. לתשובה פרטנית עבורך אני ממליץ לך להתקשר אלי.

הרב זאב ליטקה