קריאת הפטרה על ידי ילד קטן

שאלה:

שבוע טוב,
קבלה מדורי דורות ממרוקו במשפחתי (שושלת רבנים ראב״ד במראכש) להכין להפרטה – המותרה לו לקרוא- ילד שהגיע לחינוך ומתחיל לקרוא.
הלכה ברורה ״שקטן יכול להפטיר״ (מש״ב רפ״ב ס׳ ד׳) ילקוט יוסף רפ״ב מחדד שקטן שהגיע לגיל חינוך -לע״ד מ5 ״בן חמש למקרא״ – שיודע למי מברכים ולקרוא הפטרה כי הכין אותה ״יכול לעלות למפטיר ולקרוא הפטרה״.
אחד מגבאי הבית כנסת שאני מתפלל בה טוען שמנהג מרוקאי -שהוא לא הוכח ושאני לע״ד לא מכיר- לא לתת לילד שאינו בין 9 לקרוא בהפטרה כאילו חובת חינוך מתחילה בגיל 9!

משום דרכי שלום אני לא רוצה לפגוע לא בגאי ולא בקהל, אבל אני מרגיש שפה יש הלכה ברורה שלא מכבדים.
כתוצאה מכך אני שואל מה ההתנהגות הנכונה ללכת בה כי כואב לי מאוד על הבן שרוצה לקרוא, ועל הקבלה משפחתית שאני לא מוכן לוותר עליה בשום פנים ואופן.
תודה מראש על עזרתכם בעניין.
י.צ.

תשובה:

שלום וברכה

יש הגיון רב בדברי הגבאי, יש חשיבות רבה שהמתפללים כולם ישמעו את ההפטרה בצורה מדוייקת ומקטן שמבין שאין לקרוא סתם בעל פה, ומה ממשעות הקריאה וכו', לכן, גם אם מצד הדין אפשר מגיל חינוך, באופן מעשי זה עלול להביא למכשול גדול, ולדעתי בפחות מגיל תשע יש להמנע לגמרי מלתת, הקריאה לא תהיה כהלכה במרבית מהמקרים. גם אחרי גיל תשע יש להכין את הילד היטב למעמד זה.

בהצלחה.