נישואין לאדם שהולך למות

שאלה:

שלום רב
מה הדין באישה שרוצה להתחתן עם ארוסה למרות שנודע לו שהוא נוטה למות ר"ל
האם מותר לה
האם יש דברים מסויימים שצריכים לעשות
בבקשה עזרו לנו ואם אששר מקורות תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אין מניעה הלכתית להתחתן עם מישהו שהוא נוטה למות ר"ל. כל עוד נשמת רוח חיים באפו הוא יהודי כשר לכל דבר. למרות שבמובנים מסויימים מחשבים אותו למת.

אולם אישה זו צריכה לדעת שאם יש לו אחים היא תהיה זקוקה לחליצה. אם לא יהיו לו ילדים, וככל הנראה לא יהיו לו אם הוא מוגדר "טריפה" – ראה חידושי רע"א גיטין מג,א. וראה עוד שו"ת מים חיים סי' ב' שדן בנושא. אם כי, ממש לא כל אדם שהרופאים לא נותנים לו סיכויים מוגדר כטריפה.

ברמה העקרונית, ניתן לעשות תנאי שלא תפול ליבום לכשימות. כפי שכתב הרמ"א באבה"ע סי' קנז סעי' ד'. אבל זה מאד מורכב כיצד לעשות את זה. וברור שלא כל אדם או לא כל רב יודע כיצד לעשות את זה.