נטילת ידים לדבר שטיבולו במשקה – הטעם

שאלה:

לטיבולו במשקה המושג טופח על מנת להטפיח בפרי רטוב.אני זוכר שלמדתי מדובר שעלול ששרץ מת נגב בפרי לכן הנטילה לטיבולו במשקה .נידמה לי במסכת עבודה זרה .במסכת סוכה על הסכך שלא מקבל טומאה .ניכנסתי למיך מבוך .אני אמרתי בגלל הסיבה של השרץ עושים נטילה .לכן מה זה מקבל טומאה .?בתורה הרב מיתנצל על הניסוח הארוך שבת שלום

תשובה:

שלום וברכה

הכלל הוא שפרי רטוב ראוי לקבל טומאה, בלשון חז"ל הוא נעשה מוכשר לקבל טומאה, לכן תיקנו נטילת ידים לדבר שטיבולו במשקה, שמא יגע בפרי זה בידים טמאות ויטמא את הפרי. אמנם בזמנינו בלאו הכי לא מקפידים על דיני הטהרות וכולנו טמאי מתים, אבל תקנה זו נשארה בידינו מזמן חז"ל, כמו עוד הרבה תקנות אחרות, ומהרה יבנה המקדש, וגם טעם התקנה יהיה שייך לגבינו.

מקורות:

ראה שו"ע סי' קנח סעי' ד ומשנה ברורה שם.