פיטורים בתוך תקופת ניסיון

שאלה:

שלום כבוד הרבנים
ראובן לקח את שמעון לעבוד בתור שכיר בחנותו, לטענת שמעון ראובן אמר לו אני לוקח אותך לשלושה חדשי נסיון, לאחר חדשיים ושבוע אמר לו ראובן אינך מתאים לעבודה זאת. עכשיו שמעון טוען אמרתי לי 3חדשי נסיון תשלם לי עד סוף החודש השלישי. ראובן אומר לא אמרתי שלוש חודשי נסיון. רק אמרתי בידיש "אין די דריי חדשים וועט מען באשליסן" כלומר בתוך השלושה חדשים נחליט. ראובן גם מודה שאולי לא אמר את זה מספיק בבירור, שאלתי האם מחויב להשלים לו את משכורת חודש השלישי.
בכבוד רב ותודה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אי אפשר לחייב את ראובן לשלם יותר מאשר על יומיים.

גם אם ראובן לא דיבר ברור אי אפשר לחייב אותו לשלם עבור שלושה חודשים. כמו כן, גם לדברי שמעון לא ברור אם לשון כזה אומר שראובן מתחייב לשלושה חודשים.

אבל, על יומיים ראובן חייב לשלם בהתאם לחוק ולמנהג שיש לתת הודעה מוקדמת של יום אחד לכל חודש עבודה (כאשר מדובר בתקופת עבודה קצרה) ואם ראובן היה רוצה לפטור את עצמו מחיוב זה היה עליו לפרש שזכותו לפטר בתוך שלושה חודשים מהיום להיום.

מקורות:

כן נראה מדברי חידושי רע"א ב"מ דף עו ע"א ד"ה ואולם שבלשון מסופק המנהג קובע.

המנהג מבוסס על חוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות סעיף 3 (1).