יום כיפור בזמן שלמה המלך

שאלה:

ברוכים תהיו,
1.מה סיבת ההיתר בזמן שלמה המלך שחנוכת הבית דחתה את יום כיפור?
2.אדם שח"ו חילל את יוה"כ חייב בכרת, למה לא שייך גם ביום זה דין התראה שאם התרו בו 2 אזי יהיה חייב סקילה(כמו בשבת)?

תשובה:

שלום רב,

  1. חז"ל אומרים שהם עשו קל וחומר: ומה משכן ראין קדושתו קדושת עולם וקרבן יחיד בשבת דאיסור סקילה דחה מקדש דקדושתו קדושת עולם וקרבן
    צבור ויום הכפורים דאיסור כרת לא כל שכן".
  2. אני לא יודע מדוע כך גזרה תורה. אבל כך מופיע בתורה ובמשנה במסכת מגילה פרק א' שההבדל בין שבת ליום הכיפורים הוא שזה זדונו בידי שמים (כרת) וזה זדונו בידי אדם (סקילה).