קידוש לחולה ביום הכיפורים

שאלה:

שלום כבוד הרב. מי שהוצרך לאכול ביהכ"פ, האם יש צורך לקדש תחילה. ובפרט בשנה הזאת שחלה בשבת, האם יש חיוב לקדש תחילה. [הנידון האם מותר לומר ברכת הקידוש של הלילה].

תשובה:

שלום וברכה

חולה שאוכל ביום כיפור, אפילו שחל בשבת אינו מקדש.

מקורות:

במגן אברהם סי' תריח ס"ק י כתב שביום כיפור אינו מקדש, כיון שהיו מצד עצמו אינו מחייב קידוש ולגבי חולה שאוכל כיום חול הוא לא. אמנם לפי טעמו היה מן הדין לחייב קידוש כאשר יום כיפור חל בשבת, וכן כתב רבי עקיבא איגר שם. אולם המנהג על פי סתימת שאר האחרונים שהביא השער הציון בסי' תריח ס"ק כב שלא לעשות קידוש, וראה ס' הל' חג בחג עמ' תכב שהעלה סברא נוספת לאסור, שהרי היין שאינו נצרך לחולה לבריאותו אסור לו בשתייה.