נעלים מעור למי שהולך דרך ארוכה ביום כיפור

שאלה:

האם יש היתר לנעול מנעלים עור ביוה״כ , כדי ללכת לבית / לבית כנסת ( אני משים 45 דקות של הילוך) – ובבית הכנסת אני מסיר אותם ומשים מנעלים אחרים (שהם לא בעור) ( ומשאירים אותם בבכה״נ? (בבקשה מקורות)

תשובה:

שלום רב,

כיון שבזמנינו יש נעליים סבירות שאינן עור, אף שאינן נוחות כל כך, אין להתיר בנעלי עור. אמנם נעליים רגילות גם שאינן עור אין היתר ללכת בהן ביום כיפור, אבל ודאי יש להעדיף אותן. מעיקר הדין אדם שנזקק ללכת לדבר מצוה ויש אומרים גם לדבר הרשות במקום רפש וטיט מותר לו לנעול נעלי עור, אבל הלכה זו היתה מצויה בזמנם שלא היה משהו אחר למעט קבקבי עץ… בזמנינו אפילו בנעלי בית אפשר ללכת הליכה זו או בקרוקס לכן נראה שבשום אופן אין להתיר.

מקורות:

על הליכה באופן שמתיר נעילת הסנדל, ראה רמ"א סו"ס תריד בשם מהרי"ל ובב"ח שם, ומשנה ברורה שם ס"ק יב- יג.