בורר לאלתר בשבת – הפרשת לחם לסעודה הקרובה

שאלה:

לגבי בורר לאלתר, אם אני מוציא חתיכת לחם קפואה (אוכל) מתוך תערובת בשבת האם מותר לי להפשיר את הלחם גם אם זה לוקח יותר משעה ואז לאכול ?כלומר האם זה נחשב ברירה "לאלתר"

תשובה:

שלום וברכה

בספר ארחות שבת ח”א עמ’ קמח הובא מהגרש”ז אויערבך, שלענין בורר לאלתר כאשר מקפידים לעשות זאת דוקא סמוך לסעודה כמו בהכנת סלט שרוצים שיהיה טרי, כיון שזה הזמן שנצרך להכנה לסעודה הקרובה, זה נחשב לאלתר, אפילו אם ההכנה אורכת שעה או יותר. אבל אם זה דבר שאין הקפדה דוקא לעשות סמוך לסעודה, כמו בדוגמא שהזכרת, יש לאסור, וראה שם עוד בשם הגרי"ש אלישיב והגר"נ קרליץ שאסרו גם הם. רק יש לשים לב שלא בכל מצב יש חשש בורר, אם מדובר בחלה גדולה הניכרת בפריזר ואינה מעורבת, אין כאן בורר, ורק אם מדובר בפרוסת חלה בין לחמים אחרים שאינם מיועדים לשבת זו אכן תערובת.

ערב טוב ומבורך.