מחילת האפוטרופוס בממון היתומים

שאלה:

שלום להרב,

שאלה: מה שלמדנו שם בב"מ כב ע"ב גבי יתמי דלאו בני מחילה וכו' כשיש יתומים בשכונה ומול ביתם יש אילן והתמרים שם הביא משיר אותם, הרי שבנתיים שנטפר הוריהם חל הבעיה שכתוב שם, אולם כשמנו כבר אפוטרופוס האם זה דבר שהוא יכול למחול בעבורם ומותר לכל אדם? או זה לא נכלל תחת דברים שהאפוטרופוס יכול לעשות.

נראה שכן מ"מ אשמח לשמוע מכם.

תשובה:

שלום רב ושנה טובה,

אפוטרופוס אינו יכול למחול דברים של היתומים – משום שאפוטרופוס התמנה להרוויח ליתומים ולא להפסיד להם.

במקורות הבאנו שאם טובת היתומים שימחל ממון היתומים, מותר לעשות זאת. אבל פירות שנופלים שאין רווח ליתומים שימחל עבורם, אין ביכולת האפוטרופוס למחול.

גמר חתימה טובה

נפתלי בן חיים

מקורות:

מצאנו אופנים שאפוטרופוס יכול לוותר באופנים מסויימים: בשו"ע סימן יב ס"ג כתב שמותר לב"ד לוותר בממון יתומים שלא מן הדין כדי להשקיטם ממריבות. וכ"כ הרמ"א (סימן קי סי"א) שהרשות ביד ב"ד לפשר אם נראה שטוב הדבר ליתומים. וכתב בפתחי תשובה (סימן יב ס"ק ז) בשם החת"ס סימן קיב שגם אפוטרופוס יכול לוותר לטובתם של היתומים. ובערוך השלחן כתב שאפוטרופוס אינו יכול לוותר אלא ברשות ב"ד.