דיני יום כיפור

שאלה:

בס"ד
שלום רב
ברצוני לשאול כמה שאלות בנוגע ליום הכיפורים שחל בשבת קודש.
1. לפי מה שידוע לי , בליל שבת הקרוב ובבוקר בשבת , מקדשים רק בתפילה ואין עושים קידוש על היין וסעודות בכלל. נכון ?
2. במוצאי שבת קודש ויום הכיפורים , עושים הבדלה על היין , בשמים ואש , האם מברכים על נר הבדלה רגיל שמדליקים כמו בכל מוצאי שבת ? או שמעבירים מאש לאש כלומר מנר נשמה שהודלק מערב יום הכיפורים לנר ההבדלה של יותר מפתילה אחת כדי לברך מאורי האש ?
3. אחרי ששותים מיין ההבדלה , כל המאלכות מותרות ומייד יש לערוך סעודה רביעית מלוה מלכה ? עם פת ? האם אוכלים בסעודה זו בשר ?
4. בערב יום הכיפורים ( יום שישי בצהריים ),יש לערוך סעודה חגיגית ? מה היא אמורה לכלול ? לחם ? עוף ? או שאפשר לאכול כל מה שרוצים כדי לשבוע לפני הצום ?
5. האם מותר לשטוף ידיים ( רק עד סוף האצבעות ) עם סבון ומים לאחר שינה וביקור בבית שימוש ואז לקחת נטלה ולמלא אותה כרגיל וליטול לסירוגין ?
אני לא מתכוונת להנות בשטיפה זו אלא רק לטהר ידיי לתפילות במהלך היום.
6. כמה נרות יש להדליק בערב שבת ? 2 נרות שבת כרגיל ולהוסיף נר נשמה של 48 שעות ? קודם להדליק את הנרות של שבת ואז נר נשמה ? כמובן להגליק את 3 הנרות ואז לברך נר של שבת ויום הכיפורים ?
7. המקרה ולא יהיה לי כוח להתפלל את כל התפילות , אפשר להתפלל ערבית , שחרית , מוסף ומנחה ללא נעילה ? והאם בחורה יכולה להתפלל בתפילות רק את תפילת 18 ללא שאר התוספות ?
8. מותר להעביר את רוב היום הקדוש בשכיבה במיטה עם מזגן דולק שהודלק מערב שבת ופועל על שעון שבת ?
8. האם יש להקדים מעט את הדלקת הנרות בערב שבת הקרובה או להדליק בזמן הקבוע ?
9. האם אני יכולה לומר "כל נדרי" לפני הדלקת נרות וקבלת השבת והצום ביחידות ולא בבית הכנסת ללא מניין ? האם יש תועלת לאמירת תפילה זו ביחיד ?
10. את הכפרות על הכסף , עושים אחרי תפילת שחרית ביום שישי הקרוב , וחייבים לתת את הכסף הזה לפני כניסת השבת או שאפשר לשים בצד ובשבוע הבא ולהעביר את הכסף לצדקה ?
11. האם יש עניין לנקות הייטב את הבית , להתרחץ במים חמים כרגיל בכל ערב שבת קודש, בערב שבת הקרוב ?

צום קל וגמר חתימה טובה בע"ה יתברך.

תשובה:

שלום וברכה

  1. אמת, ואכן יש חומרא מיוחדת שכתבו רבי עקיבא איגר ועוד אחרונים, שאף שבכל יום כיפור אין צורך לכוין בתפילה לשם מצות קידוש היום כיון שאין תקנה של קידוש ביום כיפור, בשנה זו שהיא שבת, יש לכתחילה לכוין כך בתפילה.
  2. יש להעביר מנר ששבת.
  3. אחרי הבדלה הכל מותר, איש מנהג להרבות בסעודה במוצאי יום כיפור כפי שהיה עושה הכהן הגדול, ראה שו"ע תרכד ה, אבל אין חובה לאכול בשר [מומלץ לאכול חלבונים כדי להשלים את החוסר בגוף מהצום].
  4. יש מצוה להרבות בסעודה בערב יום כיפור ונהגו לאכול סעודה מלאה לפני הצום הכוללת בשר או עוף כדי שיקל לצום.
  5. לא. אסור לרחוץ את האצבעות עם סבון, רק נוטלים את האצבעות עצמן בבוקר ואחרי שירותים.
  6. שתי נרות ועוד נר נשמה בשביל נר ששבת.
  7. הכי חשוב זה לשמור על הצום, ואין חובה לאשה להיות כל היום בבית הכנסת.
  8. תדליקי בזמן הקבוע, גם בכך את מקיימת את מצות תוספת יום הכיפורים.
  9. אין תועלת לאמירה זו ביחידות, אבל כדאי בפרט לנשים להיות בבית הכנסת בכל נדרי כדי שזו תהיה התרת נדרים, הגברים עשו התרת נדרים בערב ראש השנה ויש שעשו גם בערב יום כיפור.
  10. אפשר לשים בצד ולהעביר שבוע הבא.
  11. כן. מכבדים את יום כיפור כמו כל חג.

גמר חתימה טובה

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. בס"ד
    האם אסור להשתמש במעט סבון נוזלי (שאני מדללת לפני כניסת השבת) גם לאחר ביקור בבית הכסא ? גם אם ידיי התלכלכו ?
    אני מתכוונת לשימוש בכמות קטנה מאוד רק לצורך היגיינה ולא להנאה . האם אפשר להחזיק סידור ולהתפלל ובכלל לברך ולהזכיר שם שמיים עם ידיים לא נקיות מספיק ?
    והאם אחרי אמירת " ברוך המבדיל " ללא שם ומלכות במוצאי שבת ויום הכיפורים , מאפשרת לי ליטול ידיים כרגיל עם הרבה מים וסבון לפני ערבית של מוצש"ק והבדלה ? והאם גם מותר באותו זמן לשטוף פנים ואת הפה ?
    תודה מראש ! תבורכו בע"ה

  2. יש משהו שחשוב להבין! אנחנו לא מחליטים לבורא עולם כיצד הוא רוצה אותנו ביום כיפור… ואם הסיכה והרחיצה אסורים, אז זו עבודת ה' שלנו, וכך הוא רוצה שנחזיק את הסידור, כמובן נטילת ידים על האצבעות חובה.
    לאחר אמירת ברוך המבדיל הכל מותר למעט אכילה שמצריכה הבדלה.

  3. בס"ד
    הכל מובן. תודה רבה לרב.
    ועוד שאלה , מחר (יום שישי) מותר לאכול 2 סעודות בשריות (עוף) בבוקר ולפני קבלת שבת ? סעודה בבוקר ללא לחם ומפסקת לפני הצום עם לחם (70 גרם ) ?