נדרה לצום ביום כיפור וקשה לה

שאלה:

שלום רב בקשר להתיר נדר.
בכל שנות ילדותי, צמתי ביום כיפור. לאחר נישואי ילדתי מיד ילדים , והיה לי קשה לצום והפסקתי לצום.
לפני כ- 30 שנה, כשילדתי את בתי. היא הייתה במצב קשה מאוד לאחר הלידה. ונאמר לי שאולי היא לא … תשרוד את 24 השעות הקרובות. אני בכיתי , ואמרתי שאם היא תחיה אני אשוב לצום ביום כיפור. לא זכור לי אם אמרתי את המילה אני נודרת נדר. ואכן הילדה חיה וברוך השם אמא לילדים. ואני צמתי כל השנים, לפני כעשר שנים התגרשתי. והפסקתי לצום בגלל נטילת כדורים מסויימים. האם אני צריכה לעשות התרת נדרים? ואם כן איך , או מישהו יכול לעשות במקומי.

תשובה:

שלום רב,

הנושא הוא כמובן לא התרת נדרים אלא צום יום כיפור. כלומר, חובה על כל יהודי לצום ביום כיפור בין אם קשה לו בין אם לאו, בין אם יש לו ילדים קטנים צפופים ובין אם לאו, ההיתר היחיד שלא לצום ביום כיפור זה רק באופן שיש איזה סיכון במקרה של צום. וזה צריך לשאול ולברר האם את נמצאת במצב כזה או לא. הרבה אנשים שלוקחים כדורים צמים ביום כיפור, ולא "בהתנדבות", אלא חובה עליהם לצום כל אדם צריך לבדוק את עצמו באופן ספציפי.

במדה שאת במצב שאינך זקוקה לצום, גם נדר אין עלייך, כי הנדר היה במקרים שאת חייבת לצום – מעין חיזוק לחובה מצד התורה לצום, וכשיש סיכון, אין צום וממילא אין נדר.

צום קל וגמר חתימה טובה