הזמנה לברית על חשבון העבודה

שאלה:

בס"ד

שלום,

הבת שלי שאלה אותי הזמינו אותה לברית ביום שהיא צריכה לעבוד, מה עליה לעשות? (יש כזה מנהג שלברית לא מזמנים אל מודיעים…)

תשובה:

שלום רב,

בתך אינה חייבת להפסיד את עבודתה בשביל להגיע לברית.

אכן אמרו חכמים שאדם שהוזמן לסעודת מצוה מחוייב להשתתף בה כמבואר בפסחים קיג ע”ב, שהמוזמן לסעודת מצוה כמו ברית מילה ואינו בא הרי הוא כמנודה לשמים, אמנם בברית אבות סי’ יג האריך מדברי הפוסקים שמי שמפסיד מחמת הברית תפילה בציבור או לימוד תורה קבוע פטור מלבוא, ואף אם הוא טרוד בעניני פרנסתו אינו מחוייב בכך. ומכל מקום משום כך נהגו שלא להזמין לברית מילה אלא רק להודיע על קיומה.

בנוסף ראוי לדעת שבספר כף החיים סי’ קע ס”ק עא הביא בשם הגר”ח פאלאג’י שחיוב זה אינו אמור אלא באופן שאין מנין אנשים בלעדיו, אבל אם יש שם מנין אין חיוב, אלא שמשום מה לא סמכו על כך לענין ברית.