לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

קניית אתרוג ממעשר כספים – הידור מצוה

שאלה:

שנה טובה
האם אפשר לקנות את צורכי החג ( סוכה , אתרוג ) מכספי מעשר ?
נוהגים כספרדים

תשובה:

שלום וברכה

הכלל הוא שכל מצוה שאדם מחוייב בה כמו תפילין מצה סוכה לולה אתרוג וכו', הוא לא יכול לקנות מכספי מעשר, שהרי זה כפורע חובו ממעשר, רק מצוה שאינו חייב בה כמו כתיבת ספר תורה, תרומה לבית הכנסת וכו', ניתן לתת מכספי מעשר.

לגבי חלק ההידור של המצוה [אתרוג כשר עולה 50 ש"ח ומהודר יכול להגיע עד 500 ש"ח ויותר] נחלקו הדעות:

בס’ לקט יושר עמ’ עו [לתלמיד התרומת הדשן] מתיר, ומשום שאין חיוב להדר במצוה ולא נחשב הדבר כפורע חובו ממעות מעשר. ויש שאוסרים, ראה שו”ת מהר”ם שיק יו”ד סי’ רל ושו”ת אגרות משה יו”ד ח”ג סי’ צג, ומשום שבסופו של דבר אדם קונה ציצית אחת ומקיים את המצוה בכולה, כך שלמרות שהיה יכול לקנות זולה יותר, כיום שבכולה יש מצוה של ממש הוא נחשב כפורע חובו ממעשר [לפי זה יתכן שבנרות חנוכה וכדומה שההידור מוסיף על המצוה הדין יהיה שונה]. ויש שחילקו לענין זה בין הידור עד שליש שהוא מדין הגמרא, לבין הסכום שמעבר לכך שמותר לקחתו מכספי מעשר, כ”כ בס’ מעשר כספים פרק יד בשם נהר מצרים. והיינו, שאם תפילין פשוטות עולות אלף ש”ח ומהודרות 2000 ש”ח, יוכל לקחת 500 ש”ח מכספי מעשר.

בהצלחה רבה ושיהיה תמיד רק שפע!