השתתפות מכרז

שאלה:

מותר לקנות משהו במכרז? למשל יש בן אדם שבא לקנות את החפץ ואני בשניות האחרונות לפני המכירה שמה את המחיר בשקל יותר גבוה וזוכה בזה זה לא סוג של גניבה?

תשובה:

שלום רב,

באופן עקרוני הסוגיה המתאימה לזה היא עני המהפך בחררה ובא אחר ולוקח את זה. יש אופנים שיש אסור. לדוגמא, אם מישהו הולך לרכוש מוצר מסויים בחנות מסויימת, אסור להטות אותו אלי ולמכור לו בעצמי. כמובן שזה תלוי בעוד כמה פרטי דינים ולא כאן המקום להרחיב (ראה שו"ע חו"מ סי' רלז). אבל במכרז ודאי שאין בזה כל איסור, שהרי זה טבעו של מרכז – לכל המרבה במחיר. וגם הראשון לא סגור על הקניה עד שלא יסגר המכרז.