איך חוזרים בתשובה על החטאים?

שאלה:

שלום וברכה
ברצוני לדעת כיצד צריך לחזור בתשובה מעיקר ההלכה.
אם אפשר לפרט כיוון שהנושא הזה מבלבל ומעורפל ביותר.
(האם צריך לחזור על כל חטא ממש, מהם השלבים וכו')

תשובה:

שלום וברכה

אכן זו שאלת השאלות בימים אלו…

למעשה חלקי התשובה הן, עזיבת החטא באופן מוחלט, חרטה, וידוי בפה וקבלה לעתיד שלא לחזור לחטא זה עוד. אלא שהתשובה המושלמת קשה מאוד, עד שיעיד עליו יודע תעלומות – הבורא יתברך שלא ישוב לחטא זה עוד, מאוד קשה להגיע לדרגה כזו. אבל כבר הורונו חכמי הדורות וגדולי המוסר שיש הרבה דרגות בתשובה, וכל הרהור חרטה הוא בעל ערך עצום, ובכך שאדם "מתיצב על דרך טוב", כלומר יש בו חרטה וצער והוא עושה פסיעה קטנה לקראת תיקון, , זה כבר דבר עצום שעל ידו זוכים בעז"ה לשנה טובה ומתוקה. מאוד כדאי למצוא את פירוט הוידוי של החיי אדם, הוא עובר כמעט על כל סוגי החטאים המצויים, ומאפשר לנו להזכר בהכל, וגם להתוודות על הכל, וזה מסודר לפי הא' ב' לשלב בתוך אמירת האשמנו בתפילת שמונה עשרה של יום הכיפורים.

בהצלחה רבה ושנה טובה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לא הבנתי אם כן, מה מחובתי לעשות בימים אלו.
    האם זה טוב ומספיק לעשות רשימה של כל החטאים שחטאתי בהם,
    להתחרט עליהם (עד כמה שאני יכולה) , להתוודות עליהם, ולהשתדל לקבל קבלות בהתאם ליכולתי?
    האם זה מספיק ומכפר על העוונות?