קידושין או נישואין / שהחיינו זה על הקידושין או על הנישואין?

שאלה:

בס"ד

בנוסף לשאלה אשמח לדעת מה הגדרתם של הדברים הבאים (מה נקרא ששייך לקידושין ומה שייך לנישואין ומה שייך לקטגוריה אחרת)
1) כתובה
2) טבעת -ואמירת הנוסח הרי את מקודשת
3) שבירת הכוס
4) חופה
5) ברכת שהחיינו
6) חדר ייחוד
7) כניסה לבית
8) 7 ברכות

תשובה:

שלום רב

1. כתובה היא התחייבות של הבעל לאישה והיא ניתנת בנישואין. (עקרונית הכתובה חלה ממיד שעושים קנין והעדים חותמים, גם אם זה שעה שעתיים לפני החופה).

2. נתינת הטבעת זה רגע הקידושין. בעבר זה היה נעשה באירוסין ומאד האישה נחשבת לאשת איש.

3. מנהג בחופה – נישואין.

4. חופה זה אחד מקנייני הנישואין.

5. למי שנוהג לברך שהחיינו על טלית (ספרדים) ובכך לכוון גם על האישה שהוא נושא. זה לכאורה שייך לנישואין. שהרי דעת הרמב"ם (אישות פ"א ה"ב) שהוא מקיים מצוות עשה הכוונה היא על הנישואין ראה שם בכסף משנה. וברכת שהחיינו הוא על עצם קיום המצווה, שבנישואין זה גמר המצווה לדעת הרמב"ם כפי שכתב שם בכסף משנה.

6. חדר יחוד למי שעושה זה גם שייך לנישואין.

7. כניסה לבית זה בעצם כמו החדר יחוד, לפי השיטות שזה נחשב לקנין בנישואין.

8. זה שייך לנישואין.