מי מזגן בשבת / משחק משמיע קול בשבת

שאלה:

בסד
האם מותר בשבת
לסובב קפיץ משחק משמיע קול מכאני?
להשתמש במי המזגן הנופלים לדלי?
להכין מיונז?

תשובה:

שלום רב

  1. יש כאן שתי בעיות, ראשית השמעת קול בשבת אסורה, כמבואר בשו"ע בסי' שלח, שנית, יש שסברו שכל משחק המונע על ידי קפיץ אסור בשימוש בשבת, ראה כאן.
  2. מי מזגן אסורים בטלטול ושימוש בשבת משום איסור נולד, מאחר ולא היו קיימים בערב שבת. וראה כאן לגבי מים שנכנסים מהמזגן לניאגרה. ביום חול מותר להשתמש כיון שלא נעשה בהם שום איסור.
  3. הכנת מיונז אסורה בשבת משום איסור לישה [גם בהנחה שזה ניתן להעשות ללא מכשיר חשמלי].