קבורה בראש השנה

שאלה:

שלום רב,
רציתי לדעת מה מותר ומה צריך לעשות (השנה ששבת צמודה) כשנפטר אדם ל"ע בלילה הראשון של ראש השנה?
אם אפשר לפרט מאחר ושאלה זו עלולה (לא יקום ולא יהיה) להיות אקטואלית עבורי.

תשובה:

שלום וברכה

אדם שנפטר ביום טוב ראשון נקבר על ידי גוי, ואם נפטר ביום טוב שני, נקבר על ידי ישראל. יש שהקלו גם ביום טוב ראשון, הישראל עושה את הליך הטהרה ואת עצם ההנחה בקבר, ורק החפירה והכיסוי על ידי גוי, והעושה כן אין מוחין בידו.

בשורות טובות!

מקורות:

פרטי ענין זה מבוארים בשו"ע סי' תקכו סעי' א, ד ובמשנה ברורה שם. ועי' עוד בהמשך הסימן שם לגבי זמן הקבורה ועוד.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. אין לגעת בנפטר בחג, לא מתקשרים לחברה קדישא שהרי אסור לחלל את החג, אין כאן פיקוח נפש, תשאל אצל הרב המקומי כיצד משיגים את אנשי החברה קדישא המקומיים, יש להם מוקד במקום מרכזי שניתן ללכת לשם ברגל.

  2. מה מותר ומה אסור ביו"ט שהרי הבי"ע לא באמצע העיר
    האם מותר להסיע את הנפטר (ע"י גוי)
    כדי לעשות את הטהרה והקבורה
    האם אפשר ע"י גוי לסוע לביה"ע
    וכו'
    יש מלא התעסקויות עם נפטר שהתשובה לעיל לא עונה עליהם

  3. האם אדם נפטר יום שישי וקוברים אותו יום ראשון שזה יוצא ערב חג ראש השנה
    האם האדם זכה למעלה של קבורה של נשמה של צדיק
    האם זה נכון שעם נקבר בערב ראש השנה אלוקים כיפר על נבונותיו

  4. אין ספק שאלו זמנים גדולים ויש בזה סימן למעלת נשמתו המיוחדת, והדבר שהכי מצפה והכי היה רוצה מצאצאיו הוא ישעו חיזוק בענין שמירת המצוות לעילוי נשמתו, כל אחד במה שיוכל ובמה שנוגע לו. זו המתנה הכי טובה שתוכלו לתת לו.