עקירת פרדס שלם לצורך נטיעת עצים רווחיים יותר

שאלה:

לכבוד הרבנים שליט"א
חקלאי נטע חמש דונם של מנדרינות חיכה כדת עד תום שנות הערלה ונטע רבעי וכשהגיעה עונת השיווק נוכח למצוא אכזבה גדולה ברווחים קטנים מאד שממש לא משתלמים ואפילו לא כיסו את כל ההשקעה שלו עד עתה לפיכך שואל האם יהיה מותר לו לעקור את כל הפרדס לצורך שתילת מין אחר כדוגמת אבוקדו שענף השוק שלו מוצלח ביותר ?
בתודה מראש תבורכו מפי עליון

תשובה:

שלום רב

השאלה קשה.. ההוראה בדרך כלל, היא שאם העץ לא נותן כלל פירות הראויים למאכל אדם מותר לעוקרו, אבל אם יש פירות כדאי להמנע גם אם מועטים ולא מוצלחים כל כך, בשעת הדחק ניתן לעקור על ידי גוי בתנאי שאתה נוטע אותו במקום אחר, ראה מה שכתבנו בזה כאן. כאן שהעצים טובים ונותנים פירות יפים, רק שיש רוחח יותר בעצים אחרים, זו בעיה וקשה לי להכריע, אולי אם תמכור לגוי בחוזה קביל לגמרי, והוא יתחייב בחוזה להעביר את העצים בשלמותם למקום אחר זה בסדר, כיון שסוף סוף לפי התיאור שלך מדובר בהפסד מרובה, אבל קשה להכריע.