הסבת קבר מיחיד למשפחתי

שאלה:

שלום
שאלתי נובעת בגלל מצוקת מקום בבתי העלמין ומצוקה כלכלית במשפחה בקניית חלקת קבר.
סבי וסבתי מצד אימי שנפטרו לפני כ- 20 שנה קבורים בבית העלמין בחולון בקבר יחיד כל אחד ( אחד ליד השני) .
ברצוני לברר ולשאול , הלכתית , האם ניתן להסב את את שני הקברים , למשפחתי (אחד מעל השני) ולהעביר את סבא לחלקת הקבר של סבתא (או ההפך) , כך שגם הורי , יבדו לחיים ארוכים , יוכלו להיטמן בחלקת הקבר הריקה .
או
כשתגיע השעה – האם אפשר לטמון את אבא מעל סבא , את אמא מעל סבתא . בהסבת שני חלקות הקבר משפחתי .

תשובה:

שלום רב,

אסור. אסור להעביר קבר ממקום למקום אפילו אם כן זה כבוד הנפטר. ראה בשו"ע יו"ד סי' שסג סעי' א: “אין מפנין המת והעצמות, לא מקבר מכובד לקבר מכובד, ולא מקבר בזוי לקבר בזוי, ולא מבזוי למכובד, ואצ”ל ממכובד לבזוי”. כלומר, למרות שבקבר השני יהיה לו מכובד יותר, מצבה ראויה, אין להוציא אותו מקברו. הוצאתו מהקבר יש בה בזיון המת וזה גם גורם לו לחרדת הדין. לעיתים מתירים אם זאת היתה בקשתו, או שהוא נקבר בטעות שלא כראוי. אבל סתם כך כדי לחסוך מקום או כסף פשוט שאסור להזיזו ממקומו.