אדם שאומר על עצמו שהוא כהן

שאלה:

שלום,
האם ידוע לכם לגבי שם משפחה אגמון או עג'מי שהם כהנים גם?
מתפלל אחד טוען שתמיד ברך כהנים וגם לא עלו לבתי עלמין .וכו'. מוצא סורי. כיצד ניתן לבדוק זאת?

תשובה:

שלום רב,

אני לא מכיר. אבל זה לא משנה כ"כ אם הוא אומר שהוא כהן, המנהג היום להאמין לו בודאי לגבי עליה לתורה וגם לגבי נשיאת כפים. ראה בבית שמואל אבה"ע סי' ג' ס"ק ב', שדן כיצד אנו מאמינים היום לאנשים האומרים שהם כהנים ועפ"י הלכה אינם נאמנים לגבי תרומה דאורייתא, ונשיאת כפים יכולה להיות דאורייתא כפי שלומדים מהפסוק כה תברכו את בני ישראל אתם ולא זרים. וביאר שכל דבר שאין לאדם הנאה מזה הוא נאמן לומר על עצמו שהוא כהן. ולכן בזמנם שאכלו תרומה לא היו נאמנים בלי עדות של אדם אחר.