מי שבירך לחולה בשבת / קדושא דסדרא במוצאי שבת

שאלה:

שבוע טוב לרבנים רציתי לדעת על מה סומכים להיתפלל על חולה שלא בסכנה בשבת ומה הענין שבת היא מלזעוק והאם חייב לומר זאת? 2 למה צריך לומר ואתה קדוש במוצא"ש בישיבה? 3 למהבשבת עולים רק שלוש עולים 4למה ביום טוב יש רק חמש עולים בראש חודש 4 עולים וביום כיפור 6 עולים? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

  1. אכן מעיקר הדין אין עושים מי שבירך לחולה שאין בו סכנה, כמבואר במגן אברהם בסי' רפח ס"ק יד, אלא שנהגו להקל בזה כאשר מוסיפים שבת היא מלזעוק, וזאת על פי סתימת לשון המשנה ברורה שם, וכנראה הטעם משום שסגולה גדולה היא לומר מי שבירך אצל הספר תורה, ובהזדמנויות כאלו נהגו להקל, ראה שו"ת בצל החכמה ח"ה סי' מא.
  2. דוקא באמירה זו אין הקפדה אם לומר בישיבה או בעמידה, כיון שלא אומרים זאת מחמת הקדושה דסדרא שאין ענינה בלילה, אלא מחמת שהרשעים שבים לגהנום בשעה שישראל גומרים את סדר השבת, ועל זה נאמר הכתוב ואתה קדוש יושב תהילות ישראל, שהקב"ה ממתין לתהילות ישראל קודם שעומד לדין, ולכן כבר ממשיכים עד סוף הסדר לעכב את שיבתם לגהנום. ראה בה"ל סי' תפט.
  3. מנין העולים לתורה לפי סדר קדושת היום.