גילוח בתער מעל לסנטר עד לשפה התחתונה

שאלה:

שלום הרב!
חברי שאל אותי, האם מותר לגלח בתער באזור שמתחת לשפה התחתונה ,כלומר, מעט מעל לסנטר?

תשובה:

שלום רב

המקום הזה נקרא שיבולת הזקן והוא אחד הפיאות שיש איסור מהתורה לגלח בתער.

מקורות:

א. ולא תשחית פאת זקנך” אסור להתגלח בתער בסכין ובדומה להם ועל כל שערה חייב מלקות כאכילת נבילות וטרפות,ובגילוח כל הזקן הרי הוא כאוכל מאות נבילות וטריפות רח”ל.
דרך כהני עובדי כוכבים היה להשחית זקנם, לפיכך אסרה תורה להשחית
הזקן. (רמב”ם הלכות ע”ז פי”ב ה”ז).  ויש לדעת כי בכל גילוח עוברים מאות איסורים חמורים.

ב. וכתב הב”ח (יו”ד סי’ קפא) שציין הרמב”ם גם טעם במצווה זו להגדיל האזהרה שמלבד שעובר המגלח באיסור השחתת הזקן עובר גם באיסור לאו ד”בחוקותיהם לא תלכו”.

ג. חמש פאות יש בו -לחי העליון ולחי התחתון מימין וכן משמאל ושבולת הזקן, ולוקה על כל פאה ופאה ואם נטלן כולן כאחת לוקה חמש, ואינו חייב עד שיגלחנו בתער שנאמר ולא תשחית את פאת זקנך גילוח שיש בו השחתה, לפיכך אם גלח זקנו במספרים פטור.
וכיון שרבו בזה הדעות, לפיכך ירא שמים יצא את כולם ולא יעביר תער על כל שטח  זקנו כלל. (ואפילו תחת הגרון) (שו”ע יור”ד סימן קפא סעיף יא).ולכן אותם המשאירים זקן חלקי (בסגנון צרפתי וכדו’) אסור להם להתגלח בתער.