שהייה והטמנה בערב שבת

שאלה:

שלום וברכה
רציתי לשאול א.האם מותר להשתמש בתנור אדמה בערב שבת:כורים בור באדמה מניחים גחלים ולאחר מכן עוטפים חתיכה חיה של בשר+ירקות בנייר כסף ומניחים על הגחלים ואת זה מכסים בדרך כלל בעפר אך ניתן לכסות גם בדברים הניטלים בשבת כגון פלטת ברזל ושמיכות
ב.האם ניתן להשתמש בתנור כזה ביום טוב כשאת הבור והעפר לכיסוי הכנתי מערב יום טוב?

תשובה:

שלום וברכה

לגבי ערב שבת, יש לנו כאן שתי בעיות, האחת איסור שהייה, מדובר באש שאינה גרופה וקטומה, ומותר להניח שם רק אוכל מבושל כל צרכו, או קדירה חייתא, חתיכת בשר שלא תתבשל עד סעודת הערב, כאן מדובר בדבר שכן אמור להתבשל לכאורה, וממילא יש לנו חשש של שמא יחתה בגחלים. בעיה שניה, שאותה ניתן אולי לפתור, זו בעיית הטמנה, בדבר המוסיף הבל אסור להטמין גם בערב שבת, ולכן אם אתה מכסה הכל בשמיכות או חול זו הטמנה. רק אם תניח טס מתכת גדול שיהיה אויר מתחתיו והמאכל לא יהיה מוטמן לא תהיה בעיית הטמנה, אבל כאמור עדיין יש כאן איסור שהייה.

לגבי יום טוב, אם לא תהיה בעיה של מוקצה זה אפשרי. ראה עוד כאן.