מנחה קצרה בטיולים / חיתוך נייר טואלט בשבת

שאלה:

שלום לכבוד הרבנים.
1. האם מותר להתפלל מנחה קצרה בטיולים?
2. האם מותר לחתוך נייר טואלט בשבת שלא במקום המסומן?

תשובה:

שלום וברכה

לכתחלה אין להתפלל מנחה קצרה כלל, מקור האפשרות להתפלל מנחה קצרה הוא במקום שעומד לעבור זמן תפילה ואם לא יתפלל כך יפסיד את זמנו, אך בשאר המקרים אין להתיר להתפלל מנחה קצרה, כך שיש לדרוש מהמטיילים היקרים להקדיש עוד 5 דק’ ולערוך תפילה כהלכתה, אף אחד לא יפסיד מזה…

אסור לחתוך נייר בשבת גם במקום שאינו מסומן שהרי זו מלאכת קורע, אמנם זה דרבנן כיון שזה לא על מנת לתפור, ויש שהקלו בשעת הדחק משום כבוד הבריות כאשר הוא מזדמן למקום שאין נייר אחר, ולא יכל להכין זאת לפני השבת, אבל שלא בסיטואציה כזו ודאי אסור, ואפילו שכח להכין אין היתר כיון שפשע בכך.

מקורות:

ר’ במשנה ברורה סי’ קכ”ד סק”ז. בקובץ מבקשי תורה קס”ו אות ע”א הובא מהגרש”ז אוירבך זצ”ל שאפילו בזמן שחזרת הש”ץ תהיה לאחר השקיעה יש להעדיף תפילה עם חזרת הש”ץ מאשר מנחה קצרה. וכן הובא בספר דינים והנהגות של החזו”א פח,ג שלא היה נח לו במקומות שהיו מתפללים מנחה בלא חזרת הש”ץ.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. הרב אויערבאך כתב שאם הזמן דחוק והם יסיימו את חזרת הש"ץ אחרי שקיעה, יש להתפלל מנחה קצרה.(הליכות שלמה, תפילה יג ג)