לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

שילוח הקן חובה? או רק כשרוצה את הבנים?

שאלה:

שלום עליכם

מי שרואה קן ציפור בעץ גבוה והאם רובצת ..

האם יש חיוב גמור לעלות ולשלח את האם
ואם לאו הרי זה ביטל עשה,כמו מבטל קריאת שמע לדוגמא
או
שכל החיוב הוא רק אם הוא מעוניין לקחת הביצים או האפרוחים
אבל אינו רוצה כלום אכן הוא פטור
(ואמנם אם רוצה לקיים מצוה-יכניס עצמו לחיוב ע״י שיקח הביצים אחר שילוח האם)

ראיתי מובא בשם החוות יאיר
יש מחלוקת בפוסקים בגדר מצווה זו:
יש הסוברים שקיימת מצווה לשלח את האם גם כאשר עושה זאת רק לשם קיום המצווה וללא צורך בביצים,
פוסקים אלו מסתמכים בין השאר על הטעם שמביא הזוהר למצווה – העלאת זיכרון ישראל לה', וטעם זה שייך בכל מקרה,
ואילו אחרים סוברים שהמצווה נאמרה רק על אדם הזקוק לביצים למטרת אכילה, ושאם ישלח את האם ללא צורך בביצים אף יעבור בכך על איסור צער בעלי חיים.
להלכה אפשר (אומנם, אין חיוב) לקיים את המצווה גם כשאין צורך בביצים.

האם תוכלו בבקשה לאמת לי את זה
כי אני עכשיו בחופש במקום הקן
ואין לי הספר
אודה לכם מאוד על כך לדעת אם יש חיוב עד כדי שתחשב עבירה אם לא שילח

תשובה:

שלום וברכה

נתקיים בך מאמר חז"ל "שאלת חכם חצי תשובה"… אכן לדעת החוות יאיר בסי' סז והברכי יוסף בסי' רצב זו מצוה ומי שנתקל בקן חייב לשלח, החזון איש יו"ד סי' קעה ועוד אחרונים חולק וסובר שרק אם רוצה את הבנים, אבל ודאי יש לחוש לדבריהם ולשלח, ובכלל מי ירצה לוותר על קיום מצות עשה שנזדמנה לו?!

תזכה למצוות.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. האם לחוש לחזו"א ולקחת את הביצים, גם שיודע שאין לו מה לעשות איתם, לקחת סתם ולזרוק? הרי כאשר לא לוקח האם תחזור ולא יהיה צעב"ח?