כיבוי דוד חשמלי בשבת

שאלה:

אדם שגילה כי בשגגה נותר דוד החשמל בביתו דולק בשבת במידה וימשך המצב יתכן ויגרם נזק משמעותי – פיצוץ הדוד (דוד ישן) נזילת המים דרך הגג לשכנים ובהתאם מחלוקות ומריבות עם השכנים כיצד ינהג ?
1. אם דין כיבוי חשמל מדרבנן ובמקום צער ו/או נזק משמעותי התירו בשינוי ?

תשובה:

שלום וברכה

כיבוי הדוד נחשב איסור דרבנן חמור, שהרי זה כיבוי אש ממש [יש גוף חימום לוהט שדינו כאש ולא כחשמל לדים וכדומה], והוא מלאכה שאיהה צריכה לגופה. כמו כן יתכן שזו מלאכה דאורייתא, כיון שהמטרה היא לשמר את הגוף חימום, וכמו בכיבוי רגיל שהמטרה היא יצירת הפתילה. כך שודאי אסור לעשות לבד ואפילו בשינוי [אא"כ יש חשש סכנה], אלא יש לקרוא לגוי ולומר לו בדרך רמז שיכבה, ראה כאן על אופן האמירה בדרך רמז שלא בדרך ציווי.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום לכבוד הרב
    יש לי כמה שאלות בנושא:
    א. סביר להניח שבמידה והדוד דולק זמן רב התרמוסטט ניתק את זרימת החשמל לגוף חימום, ולא תהיה בעיה לכבותו בשינוי.
    ועוד, שאינו דומה לכיבוי דאורייתא, ששם מכשיר את הפתילה לשימוש דבר שלא היה לפני כן, אך בדוד ע"י הכיבוי הוא ממשיך את כשירותו של המכשיר ולא יוצר לו אפשרות שימוש חדשה.

  2. 1. גם כשהתרוסטט מנתק עדיים יש כאן פעילות חשמלית של המכשיר הגורמת לו לחזור ולפעול…
    2. יש איסור בונה וסותר דאורייתא לשיטת החזון איש.