כיסוי העיניים בקריאת שמע / הפסק בין ויאמר לאמת

שאלה:

שלום וברכה,
*)מה העניין שבק"ש גם עוצמים את העניים וגם מכסים עם היד לכאורה מספיק פעולה אחת מהם שמראה על קבלת עול מלכות שמים,לא?

*)בגלל ההרגל אינני יודע את ההלכה… הכיצד נאמר סיום הפרשיות של שמע, כלומר האם מסיים ה' אלוקיכם אמת או בלי אמת? עם צריך לומר גם אמת אזי האם יש להפסיק מעט בין ה' אלוקיכם ל-אמת?

בשורות טובות!

תשובה:

שלום וברכה

עצימת העיניים ענינה לסייע בריכוז שהקריאת שמע תאמר בכוונה הראויה, נתינת יד ימין על העיניים ענינה על פי נגלה זהה, כמובא בשו"ע סי' סא סעי' ה, אבל יש בכך גם סוד על פי חכמת הקבלה ומהאר"י ז"ל בשער הכוונות קריאת שמע דרוש ה', ולכן נהגו לעשות שניהם.

מסיימים עם המילה אמת למרות שהיא כבר תחילת הברכה הבאה, כדי להסמיך אותם יחד רמז לכתוב "וה' אלוקים אמת", וראה משנה ברורה סי' סו ס"ק כז, שאין לענות קדיש וכדומה בין ויאמר לאמת, והוא חמור מכל אמצע פרק. אין צריך לשהות ביניהם.