חשש לקידושין בעבר

שאלה:

שלום,

גלשתי באינטרנט ומצאתי סיפור שבו היה בעיות חמורות בנושא קידושין אחר נתינת דבר סתם לבחורה.

חיפשתי ומצאתי את האתר הזה. מאז, קראתי כמה שו"ת. אני שואל לצאת מן הספק.

אני בלחץ מפני שאני מחשב לכל פעמים שנתתי או שהלויתי או שעברתי חפץ לאשה או לבחורה, בפשטות ללא כוונה או רמז, לדוגמה בעבודה, בחנות, או בבהכ"נ … שבהם יש אנשים.

ברור שלא היה שום כוונה או מודעות לקידושין משני צדדים, ברור שלא שמו לב עם היו עדים שראו ושמעו בדיוק את הנתינה, אני לא יכול להיזכר מה שאמרתי או מה שחשבתי, באותו הזמן, לפני כ-10 או 20 שנים. גם כל הצדדים לא יכולים להיזכר מה שאמרו או מה שעשו אחר 20 שנים, וגם אין אפשרות לשאול כל האנשים שראיתי בחיי: לקוחות, עובר אורח…
במבט מבחוץ, וודאי שכלום רומז לקידושין, בין מצד שלי או מצד הבחורה, בין מצד הסובבים.

אני מטריד אחר שקראתי את הסיפור על הנושא.

האם יש שום חשש ?

תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אני לא יודע איזה סיפור קראת. אבל נתינת דבר מה לאישה או לבחורה ללא כל אמירה המתפרשת כקידושין כמו הרי את מקודשת לי וכד', אין בו כל חשש קידושין. לכן, אתה יכול להיות רגוע אם לא זכור לך נתינה ביחד עם אמירה כזו, אין לך כל חשש. (ראה שו"ע אבה"ע סי' כז סעי' ג' ברמ"א) וזאת בלי לדון על כל מקרה לגופו של ענין – שאז יש סיכוי סביר שיהיו סיבות נוספות שלא יחול קידושין. בקיצור, אתה יכול להיות רגוע!

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום רב,

    תודה על תשובתך.

    הבנתי הכל.

    אני זוכר במקרה שקרה לפני 7 שנים. היינו קבוצת חברים עם חברים וחברות. במשך אחת מהפעילויות, שברתי את האבן שהיה לי. היה רסיסי אבן (אבנים קטנטנות שאין משוים פרוטה בברור).
    חילקתי אותם בין כל החברים, בחורים ובחורות, כראיה של חברות בינינו, ולא עוד, ללא כל כוונה או משמעות, או רמז, או סימן לקידושין בין כל הצדדים.

    אני לא זוכר אם אמרתי או לא משהו בלשון "אנו חברים" או כדו', אבל אני בטוח ללא כל ספק, שלא אמרתי שום דבר בלשון המורה על קידושין.

    וודאי שלא היה שום אין סימן או רישום לקידושין בין כל הצדדים, כלום היה רומז על זה.
    לכל, לא היה שום רמז או כוונה לקידושין.

    פשוט, לא שמתי לב אם היו עדים שראו ושמעו את הנתינה, מפני שמכל הצדדים, וודאי שלא היה לשם קידושין.

    יש לי ספק אם אמרתי משהו או לא בעת הנתינה, אבל כלום בלשון "קידושין"

    האם יש חשש בלשון "חברות"

    האם יש חשש במקרה הזה ?