איש ואשה חיו שנים בלי חו"ק ונפרדו – האם זקוקים לגט?

שאלה:

שלןם וברכה
זכור לי שבשבט הלוי ובאגרות משה דנים באיש ואשה שחיו כמה שנים ללא חופה וקידושין ולאחר מכן נפרדו.
והם דנים במצב האשה להצריכה גט או לא.
האם ידוע לכם את התשובות האלו.
אם לא, אשמח שתגידו לי מקורות נאמנים אחרים.
תורה רבה ותזכו למצוות

תשובה:

שלום רב,

אני לא מכיר שיש תשובות או פוסקים המצריכים גט במקרה כזה. באופן כללי הנושא נמצא בשו"ע סי' קמט שם כתוב שרק בגרושים שחזרו לחיות ביחד אומרים את הסברא אין אדם עושה בעילתו בעילת זנות. אבל סתם בני זוג שחיים ביחד אין צורך בגט כלל. מאירך הרמ"א בסי' לג כתוב שיש מקום להחמיר מחמת חזקה זו. אולם זה לא נאמר באנשים בסגנון שמן הסתם אתה מדבר שחיים באיסור, שהרי גם איסור זנות לא מדבר אליהם, ולהדיא אין להם כל כוונת קידושין ואינו כמו בנישואין אזרחיים שלכתחילה מצריכים גט. (וגם זה רק לכתחילה). ראה עוד בשו"ת בית אפרים (אהע"ז סי' מב) שכתב בשם השאגת אריה: "נ"ל סברא לומר שכל מ"ש חזקה שאין אדם עושה בעילתו בעילת זנות ולשם קידושין בעל, אין זה אלא בדורות הראשונים, שהיה דרכם לפעמים לקדש בביאה, ואי אפשר לקדושי ביאה בלא עדי יחוד, והיה דין זה ברור וידוע לכל, אבל בזמנינו ובמדינות אלו שאין דרכם לקדש בביאה כלל, ואין דין זה ידוע אלא לתלמידי חכמים הבקיאים בהלכות קידושין, משא"כ לאדם זה שקרוב לומר שלא היה יודע ואינו בקי בהל' קידושין, כי היכי דנימא שבעל לשם קידושין, וגם עדי היחוד אינם בקיאים בזה כלל, והלואי שרוב המורים בזמנינו ידעו הל' קידושין על מתכונתם". וראה עוד בשו"ת היכל יצחק ח"ב אבה"ע סי' לג, ושו"ת תבואות שמש אבה"ע סי' יג.