שאלות באמונה

שאלה:

שלום רב
רציתי לשאול, התורה אסרה עלינו לחשוב מחשבת מינות כידוע. אם כן איך ניתן לאדם לסמוך ולהאמין, הרי תמיד יתכן שאם היה חושב היו לו שאלות, וגם גדולי עולם הרי לא חשבו על שאלות כי אסור, וא"כ מאד קשה לברר דבר אם נחסמת הגישה לשאלות.
[כמו להבדיל שאחד מהמסימנים של כתות, זה האמירה לחברים החדשים שתדעו שאסור לכם לשאול שאלות, ואם אנשים ישקו עליכם אל תשמעו להם ולא תפתחו איתם כלל במשא ומתן]
ביחוד קשה לדעות שהאמונה מבוססת על דרך החקירה.
אם האמונה מבוססת על הר סיני יותר מובן, כי שם לפי המבואר היה ידיעת אבסולטית שה' הוא האלוקים וממילא אין מה לשאול אחרי שיש מסורת איש מפי איש.

למרות שהשאלה אינה הלכתית, אלא השקפתית, מאד אשמח לדעת אם יש מענה?

תשובה:

שלום וברכה

לדעתי יש לך טעות בהגדרה…

ברור שמותר לשאול שאלות וזה מצויין, ומי שאינו שואל אינו יודע, שאלות גם אמורות לצוף לבד ואין טעם להדחיק… ולכל השאלות גם יש תשובות.

ההבדל הוא, האם אתה שואל מתוך מטרה לחתור לאמת ולברר אותה בצורה יסודית, או שאתה הולך אחר יצרך הרע ובוחר בצורה בלתי אחראית ולא בירור דרך אחרת, כדי להקל על עצמך… "לא עבדו ישראל עבודה זרה אלא כדי להתיר להם עריות"…

כל בירור אמיתי ורציני, רצוי וטוב, שאלות שעולות במוחך זה דבר חשוב. לחפש שאלות, לתור אחרי דברי עבודה זרה כדי למצוא אולי נוכל להתפס במשהו, אסור.

רק אנא, אם יש לך שאלה חפש תשובה, אל תהפוך את השאלות לתשובות..

בהצלחה רבה

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ייש"כ על התשובה, ופשיטא רח"ל שהשאלות אינן תשובות….

    כוונתי היתה שלדוגמא א"א לומר למען בדיקת האמונה אלך לשמוע מאפיקורס מה הטענות שלו כדי לוודא שאין ממש בדבריהם..
    או אקרא בספרי מינים לראות שהכל עורבא פרח..

  2. זה ודאי אסור, כתוב "אל תפנו אל האלילים", אבל אם לך עצמך יש איזה ספק או איזו שאלה, או כבר שמעת משהו ואתה רוצה לדעת וכו', זה בסדר גמור, ותברר אותה.