חיבור תקע לשעון שבת בשבת

שאלה:

שלום. שכח לחבר את התקע לשעון השבת.שואל כעת:
לחבר תקע לשעון שבת(כבוי כעת) שמחובר לקיר(מבעוד יום) על מנת שהפלטה תידלק בעוד שעה. מה הדין? נא לענות לפי שיטת הפוסקים הספרדים. ( מרן הגרע יוסף התיר גרמא. למשל כתב בחזוע שניתן להניח מלכודת לתפוס עכבר בשבת. האם גם כאן?)

תשובה:

שלום וברכה

המעשה הזה אינו נחשב גרמא, כיון שזה מובנה בעצם המכשיר [בשונה מלכידת העכבר, שהוא בעצם נכנס למלכודת מרצונו…]. כמו כן יש לזכור שגרם מלאכה אסור, ולא התירו אלא במצבים מסוימים מאוד משום הפסד, כמבואר בשו"ע סי' שלד.

למעשה הכלל בשעון שבת, שגם מי שהתיר לעשות שינויים בשעון שבת זה רק להאריך מצב קיים ולא לקרב מצב חדש, וזה אפילו באופן שהשעון מחובר לשקע. לחבר שעון לשקע לדעת החזון איש אף יש בכך איסור דאורייתא של בונה, זה עוד לפני האיסור דאורייתא של מבעיר שבו פתחנו.

כך שלכל הדעות מדובר באיסור גמור.

מקורות:

על השיטות בשעון שבת בנוגע לשינוי הזמן כאשר הוא מחובר ראה כאן.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. מחילה,
    להרב עובדיה גם דבר שהוא מובנה אם הוא לא קורה מיד חשוב גרמא, כדברי הרב זרע אמת.
    ומצרף את דברי הרב זרע אמת שכתב שדעת מרן שגרמא מותר אף שלא במקום הפסד דלא כרמ"א בסימן שלד סכ"ב. בברכה, ויקטור בוחניק רחובות.