נשבעה לאמה שלא תופיע באירוע משפחתי

שאלה:

שלום
יש לי שאלה, אני אישה דתייה ומאמינה
לעולם לא התעסקתי עם שבועות
כי אני מבינה שזה אסור על פי הדת.
היום בבוקר מתוך כעס ולהט הרגע
אני לא יודעת מה קרה לי…
נשבעתי לאימי שאני לא אגיע לאירוע משפחתי שיש לנו מחר (ברית)..
מה כעת עליי לעשות?

תשובה:

שלום רב,

אכן כתוב בראשונים שראוי לכל אדם להתרחק משבועות ונדרים. ועלייך להמשיך להקפיד על כך. בקשר לשבועה שכבר נשבעת, ניתן להתיר את השבועה לפי כללי התרת השבועות. וניתן כמובן גם להקפיד ולשמור עליה ולא להופיע לאותו אירוע משפחתי. ולהבא להקפיד שלא להגיע למצבים כאלה.

ראי את דברי הרמב"ם בסוף הלכות שבועות (פרק י"ב הלכה יב):

רמב"ם הלכות שבועות פרק יב הלכה יב

"אף על פי שמותר להשאל על השבועה כמו שבארנו ואין בזה דופי, ומי שלבו נוקפו בדבר זה אינו אלא שמץ מינות, אעפ"כ ראוי להזהר בדבר זה, ואין נזקקין להתיר אלא מפני דבר מצוה או מפני צורך גדול, וטובה גדולה היא לאדם שלא ישבע כלל, ואם עבר ונשבע שיצטער ויעמוד בשבועתו שנאמר נשבע להרע ולא ימיר וכתוב אחריו עושה אלה לא ימוט לעולם".