מכירת דירה לגר תושב בזמנינו

שאלה:

אדם שמתקשה למכור את דירתו (לא בירושלים) במחיר המלא. הופיעו לקוחות ערבים והציעו לקנות את הבית במחיר טוב, הערבים נראים אנשים הגונים. האם יש אפשרות להעמיד שלושה אנשים כדיינים שיקבלו בפניהם לקיים שבע מצוות בני נח, ויהיה דינם כ'גר תושב' שאין בהם איסור 'לא תחנם'

תשובה:

שלום רב,

להלכה אין מקבלים גר תושב אלא בזמן שהיובל נוהג, ראה ערכין כט א, ורמב"ם עבודה זרה פרק י הלכה ו ובאיסורי ביאה פרק יד הלכה ח. וראה ברמב"ם שם שאפילו קיבל עליו כל תרי"ג מצוות אין מקבלים אותו אלא בגיור גמור ולא בתורת גר תושב. אמנם לגבי האיסור לשבת בארץ ישראל סבר הראב"ד שגם בזמנינו ניתן להתיר זאת אם יקבל עליו שבע מצוות בני נח,  ומשום שטעם איסור זה הוא שלא יחטיאו את ישראל ולגביו אין חשש כזה [כסף משנה שם], ולדבריו העצה שלך אכן ישימה [אם יקבל עליו ברצינות…. וזה לא ממש מעשי…] וכבר הציע זאת בשו"ת משפט כהן סי' סג, אלא שיש לזכור שברמב"ם מלכים פ"י הלכה יא כתב, שגר תושב הוא רק כזה שמקבל שבע מצוות אלו מתוך אמונה בה ובתורתו, אבל אם עשה כן מחמת הכרע הדעת שאכן נראה לו הדבר לטוב וישר, אינו גר תושב! כך שגם אם יקבל עליו ברצינות הראויה, אם ישעה זאת מחמת היותו הגון וישר כפי שציינת, זה לא מועיל כלום.

לכן העצה מענינת, וכאמור נידונה בפוסקים, אך אינה ישימה.