איסור תחומין בים

שאלה:

בס"ד
האם שיעור 10 טפחים בים מתחיל מעל קו המים או מקרקעית הים?
מצד אחד אומרים שבמקום פטור אין איסור תחומין, אבל לכאורה בים זה תלוי , שאם מהקרקעית הים, 80 סמ ראשונים זה כרמלית, הרי שהאניה שמפליגה כולה נמצאת במקום פטור ואז אין איסור תחומין, אולם אם נאמר שמקרקעית הים ועד פני הים כולל 10 טפחים מגובה המים הכל כרמלית, ורק מעל 80 ס"מ זה מקום פטור, הרי שכאשר האניה יושבת על הלמים היא בעצם יושבת על כרמלית ואם כן יש איסור תחומין.

אבקש לבאר את העניין והמקור לדין רמח, ותד, ושמה סעיף יח.
בתודה מראש

תשובה:

שלום וברכה

למעשה אתה יוצא מנקודת הנחה בשאלתך, שהסיבה לכך שאין תחומין למעלה מעשרה הוא משום שזה מקום פטור, וכפי שכתב הלבוש, אבל האמת שלדעת רוב הפוסקים זה לא הטעם, אלא משום שלמעלה מעשרה אינו מקום הילוך ולא גזרו בו תחומין, וממילא השאלה לא מתחילה. ראה בענין זה בהרחבה בס' נתיבות שבת פרק לט, ושם בהערה י.