יצירת חפצי נוי מדברי מאכל

שאלה:

האם יש בעיה לגננת בגן לקחת פסטה לא מבושלת ולצבוע אותה בצבע בשביל יצירה?

תשובה:

שלום רב

אסור לקחת מאכל הראוי לאכילת אדם ולעשות ממנו קישוט וכדומה. אמנם אם מדובר ביצירה בעל ערך המיקל יש לו בדוחק על מה לסמוך.

מקורות:

בשו"ע סי' קעא סעי' ב כתב: "לא ישב אדם על קופה מלאה תאנים וגרוגרות", כיון שהם מתקלקלים בישיבתו. וראה שם משנה ברורה ס"ק יב שהאריך בזה. בבן איש חי פ' בחוקותי התריע על כך, שאותם העושים דברים לנוי ממיני מאכל ועל ידי כך הוא נפסד מאכילה עוברים באיסור, וצריך למחות בידם.

ומה שכתבנו לגבי יצירה בעלת ערך, ראה פסקי תשובות שם הערה 51 שכתב כמה סברות ללמד זכות על המקילים, האחד שגם הנוי הוא מצרכי האדם, שנית, התחליפים כמו פירות פלסטיק עולים לפעמים יותר מדברי המאכל, כמו כן הפסטה כפי שהיא עכשיו אינה ראויה עוד למאכל וצריכה בישול, ומכל מקום סיים שבעל נפש יחמיר לנהוג כשורת הדין בענין זה.